IZVAJAMO ENERGETSKE OBNOVE STAVB
PO OSREDNJI SLOVENIJI
T: 
041 / 632 776
 
031 / 622 441

OBNOVIMO FASADE

fasada

Fasadne sisteme delimo na več tipov, najpogostejši na področju Slovenije je kontaktni fasadni tip, pri katerem so toplotna izolacija in vsi ostali deli fasadnega sistema med seboj kontaktno spojeni.

Pri kontaktni fasadi toplotno izolacijo zagotavljajo visoko izolativne fasadne plošče, ki so na nosilni zid, praviloma brez dodatnega pritrjevanja, nalepljene s specialnimi lepili, po potrebi glede na površine ustrezno sidrane s specialnimi sidri.

Na nalepljene toplotne izolacijske fasadne plošče sta nanesena dva sloja kakovostne malte oz. lepila med katera je vtisnjena armirna fasadna mrežica. Na to trdno in hkrati elastično podlago je nanesen ustrezen prednamaz, ki izboljša oprijem dekorativnih zaključnih ometov.

Izoliramo vas z novo fasado

Izvedba fasade je lahko velik in umazan poseg, a ne z nami. Vaši hiši damo novo dimenzijo in višjo vrednost.

Izvedemo ogled in izmere vaše hiše ali objekta kjerkoli v Sloveniji. Z računalniškimi programskimi orodji izračunamo optimalno razmerje med investicijo in energetsko učinkovitostjo, ter vam glede na vaše želje predlagamo najustreznejšo rešitev.

Nudimo vam izvedbo vseh tipov fasad, tako kontaktnih kot prezračevalnih ali drugače obloženih.

Poskrbimo, da s čim nižjo investicijo (uredimo subvencijo in kredit) pridobite kvalitetno in odlično izolirano fasado, kjer boste bistveno zmanjšali energetske izgube. Fasada vam bo bistveno povečala vrednost hiše ali objekta ter vam bo služila več desetletij, pa še sosedje vam bodo zavidali.

Pokličite nas, brezplačno vam bomo svetovali in skupaj našli pravo rešitev.

Sistemi kontaktnih fasad na EPS (ekspandiranem polistirenu) oz. stiroporju kot glavnem izolacijskem materialu

stiropor

Najpomembnejša značilnost izolacijskih plošč EPS je, da so maksimalno koristne za uporabo na zunanjih stenah. Njihova toplotna prevodnost, ki se meri z λ[W/(m * K)]. Zrak, ki je zaprt v penjenih kroglicah polistirena, daje materialu zelo visoko toplotnoizolacijsko sposobnost in se tudi po preteku daljšega časa ne zmanjša. Na voljo je več vrst plošč, katerih toplotna prevodnost je odvisna od gostote materiala in dodatkov. Toplotna izolativnost je boljša pri višji gostoti materiala, npr. izdelki kjer je λ = 0,035 W/m * K. Toplotno izolativnost pa izboljšajo tudi dodatki, kot npr. dodatek grafita v sivih ploščah, ki ima toplotno prevodnost λ = 0,032 W/m * K.

EPS je na našem tržišču najpogosteje uporabljen material za izoliranje kontaktnih fasad. Običajna dimenzija plošč, ki se uporablja za izoliranje zunanjih sten je 1.000 x 500 mm, običajne debeline od 10 mm do 200 mm, z ravnimi robovi ali s stopničastimi (preklopi) ter drugimi oblikami robov.

Pri uporabi EPS plošč na zunanjih stenah je pomembna tudi njihova dimenzijska stabilnost. Koeficient toplotnega raztezanja polistirenske pene znaša 5-7 * 10-5 1/K. Pri toplotnoizolacijskih elementih z večjo površino večje temperaturne spremembe povzročijo spremembo v dolžini plošč, kar je treba upoštevati pri njihovem nameščanju.

Glede splošnih lastnosti toplotnoizolacijskih plošč lahko še dodamo, da se s časom ne spremenijo. Pena ne trohni in ne gnije. Površina pravilno vgrajenega materiala mora biti vedno pokrita, saj pri izpostavitvi dolgotrajnemu ultravijoličnemu sevanju (npr. sonce) površina materiala porumeni, postane krhka in drobljiva. Pena je odporna tudi na običajne gradbene materiale (cement, apno, mavec, anhidridi in njihove mešanice, bitumen,...).

Sistemi kontaktnih fasad na kameni volni kot glavnemu izolacijskem materialu

volna

Izolacijski material kamene volne je optimalna rešitev toplotne izolacije ovoja zgradbe z zunanje strani in je tudi z gradbeno fizikalnega stališča najprimernejši. Kamena volna »zaščitena« z lepilno malto in zaključnim ometom omogoča praktično poljuben izgled vaše fasade.

Prednost sistema kontaktne fasade na kameni volni je kompaktna izolacija, ki omogoča izvedbo toplotne, zvočne in požarne zaščite fasade brez toplotnih mostov.

Kamena volna je idealen material za izvedbo kontaktnih fasad zaradi svojih odličnih toplotno izolacijskih lastnosti, negorljivosti, paropropustnosti in zvočne izolativnosti.

Na splošno delimo vrste izolacijskih materialov na osnovi kamene volne na dva dela in sicer:

- Toplotno izolacijske plošče z vodoravno orientiranimi vlakni kamene volne, ki so namenjene za izvedbo sistemov kontaktnih tankoslojnih in debeloslojnih fasad.

- Toplotno izolacijska lamela kamene volne s pravokotno na ravnino zidu orientiranimi vlakni, kar ji daje visoko natezno trdnost in razplastno trdnost. Namenjena je za izvedbo kontaktnih tankoslojnih sistemov ter za uporabo na ukrivljenih površinah.

Fasadne izolacijske plošče z integrirano dvojno gostoto za kontaktne sisteme s tankoslojnimi in debeloslojnimi zaključnimi sloji. Proizvod zahvaljujoč dvoslojni strukturi dosega 15% boljšo izolativnost, kot standardni EPS proizvodi pri enaki debelini, je pa nekoliko dražji.

Prezračevane fasade

fasade

 

Prezračevana fasada ponuja moderne pristope reševanja fasad glede dizajnerskih rešitev in izbora fasadnih materialov. Energetsko gledano pa je to predvsem za objekte, ki so v poletnem času obremenjeni odlična rešitev saj se površina izolacijskega materiala zaradi sončnega sevanja nikoli ne pregreje nad temperaturo okoliškega zraka. Navedeni problem pregrevanja površine fasade je pogosto prisoten pri kontaktnih tipih fasad.

Ko izbirate prezračevano fasado sami sebe najbolje poznate in veste, v kakšnem okolju se dobro počutite, kaj vam je zares všeč in kaj vam daje vaše notranje zadovoljstvo. Splošno pa lahko svetujemo; odločite se za fasadne obloge kakovostnih proizvajalcev. Vzorce plošč si najprej oglejte, jih potipajte, poskusite si jih zamisliti v svojem okolju oz. na svojem objektu, naredite fotomontažo, vključite arhitekta..., vse to, da si boste vašo fasado res dobro predstavljali in da bo objekt takšen, da boste še dolga leta resnično zadovoljni.

Prezračevana fasada je lahko izvedena z različno toplotno izolacijo.

Prezračevana fasada je odmaknjena fasada od toplotne izolacije za cca 4-5cm. Ta odmik se izvede s podkonstrukcijo, ki je pritrjena na osnovni zid. S pomočjo odmika napravimo prezračevalni kanal, ki odvaja mrzel zimski in vroč poletni zrak še pred stikom s toplotno izolacijo. Prav zaradi kroženja zraka, (saj je spodaj na začetku fasade in na zgornjem delu fasade odprta fuga) se lahko fasadna obloga dobro dnevno suši in morebitna vlaga ne zmanjšuje toplotne izolativnosti izolacijskega materiala fasade.


Prezračevane fasade so lahko izvedene iz različnih končnih oblog, ki ščitijo toplotno izolacijo:

  • lesene prezračevane fasade
  • opečne prezračevane fasade
  • aluminijaste kompozitne plošče za prezračevane fasade
  • betonske mikroarmirane plošče za prezračevane fasade
  • plošče narejene iz akrilnih smol in mineralnih polnil ter pigmentov za prezračevane fasad

OSEBNO

Robert Seme, strokovni vodja projektov
"Varčujmo z energijo"
Robert Seme, strokovni vodja projektov
energetski svetovalec

ANKETA

Koliko je debelina izolacije na vaši hiši?

  • nimamo izolacije
  • 5 cm
  • 10 cm
  • 15 cm
  • več kot 15 cm
Referencni objekti
KONTAKTIRAJTE NAS