IZVAJAMO ENERGETSKE OBNOVE STAVB
PO OSREDNJI SLOVENIJI
T: 
041 / 632 776
 
031 / 622 441

KLIMA

Vam je prevroče?

Vam je prevroče?

Poleti vam znižamo temperaturo in vlago v prostoru tako, da se boste prijetno počutili. Klimo pa pozimi uporabite tudi za ogrevanje.

Vgradimo vam klima naprave na prava mesta, tako da ne boste čutili prepiha, vaša hiša oz. objekt bo vedno ravno prav ohlajen. Pozimi in v prehodnih obdobjih pa boste z njo lahko poceni ogrevali ali dogrevali prostore.

Pokličite nas, brezplačno vam bomo svetovali in skupaj našli pravo rešitev.

Lokalne klima naprave

Lokalne klima naprave

V primeru, da imamo že vgrajen sistem za prisilno prezračevanje, lahko prigradimo še napravo za hlajenje zraka in s tem tudi v poletnem obdobju zagotovimo boljše bivalne pogoje. V primeru, da nimamo vgrajenega prisilnega prezračevanja, za vgradnjo centralne klimatske naprave pa ni finančne možnosti, si lahko pomagamo z lokalnimi napravami.

Lokalne klima naprave

V zadnjih letih se je zelo razširil način hlajenja z deljivimi ("split") sistemi, ki se največkrat uporabljajo za hlajenje enega prostora. Izraz "split" označuje naprave, ki so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Za hlajenje večjih bivalnih prostorov pa se je uveljavil multi - split sistem, kjer je možen priklop do 5 notranjih enot na eno zunanjo enoto. Proizvajalci so napravo za hlajenje ločili na dva dela in sicer zunanjo in notranjo enoto. Enoti sta med seboj povezani z dobro izoliranimi cevmi, po katerih se pretaka hladilno sredstvo (freon). Tako sta kompresor, ki je izvor hrupnosti z zračno hlajenim kondenzatorjem nameščena v zunanji enoti. V notranji enoti, je nameščen uparjalnik, ventilator in filter. Od notranje enote je potrebno odvesti vodo, ki se v obliki kondenza izloča na napravi. Kot hladilno sredstvo (hladivo) se namesto freona R 22 uporablja freon R 407C ali R 410A, ki sta okolju bolj prijazena. Ker je uparjalnik na mestu, ki ga ohlajamo, govorimo torej o neposrednem hlajenju.

Naprav, ki zrak samo hladijo, kjer zraka v celoti termodinamično ne obdelamo, ne moremo uvrščati med popolne klimatske naprave. Popolno klimatizacijo (izmenjavo zraka, vzdrževanje temperature in vlage zraka v zaprtem prostoru v mejah zaželenih vrednosti) lahko zagotovimo samo z ustreznimi, popolnimi klimatskimi napravami. Z njimi lahko zrak v zaprtem prostoru ogrevamo, hladimo, sušimo, filtriramo, mešamo obtočni zrak s svežim in reguliramo vlažnost. To pomeni, da v letnem in zimskem času lahko zagotovimo v prostoru določeno temperaturo zraka, primerno čisti zrak in tudi primerno vlažnost.

Split sistemi omogočajo glavne funkcije hlajenje, ogrevanja, razvlaževanje, in filtriranja zraka.

Zaradi nizke cene (velikoserijska proizvodnja), visokega hladilnega števila in dobrega izkoristka ti sistemi dejansko nimajo konkurence, kadar potrebujemo le hlajenje in občasno ogrevanje. Seveda to velja le za manjše enote od 2 do 10 kW hladilne moči. Izvedba ima tudi pomanjkljivost, ker je omejena glede na višino med notranjo in zunanjo enoto (ca. 15 m). Multi split sistemi so tudi precej občutljivi na razne spremembe temperature in moči, zato vključujejo veliko elektronike. Popravila in tudi vzdrževanje je bolj zahtevno in dražje.

Kakovostne naprave, omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi zraka -15°C, vendar učinkovitost oz. grelno/hladilno število močno pade in obratovanje ni več tako rentabino.

Obstajajo različne izvedbe notranjih enot in sicer:

 • stenske v enojni in multi izvedbi,
 • stropne kasetne,
 • stropne kanalne.

Notranje enote je zaradi različnih izvedb možno montirati na zid (najbolj razširjena izvedba), na tla, pod strop, spuščen strop ipd.

Novejši sistemi split in multi - split so dobavljivi s frekvenčno regulacijo vrtljajev kompresorja. Te naprave imajo nižjo porabo električne energije (ca. 20 odstotkov) v primerjavi z ostalimi klasičnimi sistemi.

Nakup klimatske naprave ni tako enostavna zadeva. Lahko se nam zgodi, da bomo kupili mačka v žaklju, posebej če se odločamo za nakup klimatske naprave v poletnem času. Prodajalec nam ponudi tisto, kar ima v skladišču, ker želi klimatsko napravo čimprej prodati in nas lahko s komercialno naravnanimi izjavami prav pošteno zavede. Zato naj velja zlato pravilo, da se za nakup, če je le mogoče, odločimo izven poletne sezone.

Centralne klima naprave

Večje hiše lahko hladimo s centralnimi hladilnimi sistemi, ki jih sestavlja hladilnik vode (lahko zunaj ali v kleti) in ventilatorski konvektorji v posameznih prostorih. Ventilatorski konvektor tako nadomesti radiator in deluje povsem samostojno (samostojna regulacija temperature v prostoru). Konvektorje lahko priključimo na toplovodni kotel ali toplotni prenosnik, da lahko pozimi tudi grejejo. V tem primeru govorimo o centralnem ogrevanju in hlajenju.

Centralne klima naprave

Prednosti vodnega sistema:

 • manjša poraba električne energije za konvektorje v primerjavi z lokalnimi klimatskimi napravami zaradi krajših razvodov),
 • sistem dopušča postopno dograjevanje oziroma širjenje,
 • zmanjšanja možnost izgube hladilnega sredstva v primerjavi z freonskimi sistemi,
 • možnost uporabe dvocevnega sistema za gretje in hlajenje in s tem znižanje stroškov,
 • posegi na fasadi niso potrebni.

Sistem ima tudi pomanjkljivosti: izkoristek sistema je slabši zaradi posrednega hlajenja. Izvedba je zaradi obsega opreme tudi dražja.

Centralne naprave za prezračevanje objektov so tako izvedene, da je možno z njimi izkoristiti tudi odpadno toploto prezračevanja oziroma je omogočeno vračanje toplote izstopnega zraka nazaj v prezračevalni sistem.

Ko sisteme za prezračevanje in haljenje povežemo v celovit sistem dobimo centralno klimatizacijo hiše.

Le ta centralni sistem redno menja izrabljen in onesnažen zrak iz prostora s svežim zrakom iz okolice. Ob tem preko rekuperatorja ali regeneratorja prenese toplotno energijo med odpadnim in svežim zrakom ter zmanjša potrebe po dogrevanju ali dodatnem hlajenju svežega zraka.

S prigrajenimi hladilnimi ali grelnimi sistemi sveži zrak, ki se vpihuje v prostor dogrejemo oz. ohladimo na željeno temepraturo.

Možno je še vpihovani zrak dodatno navlažiti ali osušiti, ter tako zagotoviti res maksimalno ugodno klimo v posamičnem prostoru oz. hiši.

Centralne klima naprave

Ker naprave za hlajenje zraka ali popolne klimatske naprave ne kupujemo za eno ali dve sezoni, je bolje da damo zanjo nekoliko več denarja, ter nabavimo res kakovostno napravo ki bo obratovala varčno, tiho, omogočala primerno hlajenje in gretje v prehodnih letnih obdobjih. Pri tem ne smemo zanemariti izvedbo montaže, ki mora biti izvedena kvalitetno. Pomembno je tudi, da imamo zagotovljen kvaliteten servis in rezervne dele.

OSEBNO

Robert Seme, strokovni vodja projektov
"Varčujmo z energijo"
Robert Seme, strokovni vodja projektov
energetski svetovalec

ANKETA

Koliko je debelina izolacije na vaši hiši?

 • nimamo izolacije
 • 5 cm
 • 10 cm
 • 15 cm
 • več kot 15 cm
Referencni objekti
KONTAKTIRAJTE NAS