IZVAJAMO ENERGETSKE OBNOVE STAVB
PO OSREDNJI SLOVENIJI
T: 
041 / 632 776
 
031 / 622 441

PREZRAČEVANJE

Znebite s plesni in lažje zadihajte

Znebite se plesni in lažje zadihajte

Kvaliteten zrak v prostoru je najpomembnejši za zdravje in udobje. Ne pozabite pa na vračanje toplote pri prezračevanju.

Z vgradnjo prezračevalne naprave (lokalne ali centralne) vam zagotavljamo, da je plesen v kopalnici ali drugih prostorih preteklost.

Ko pa vam prezračevalno napravo opremimo s pravim regulacijskim sistemom, lahko z naravnim hlajenje (free cooling funkcija) v nočnem času ohladimo hišo ali objekt brez dodatnih stroškov za hlajenje. Tako zmanjšamo potrebo po vgradnji klima naprav in stroških za delovanje klima naprav.

Pokličite nas, brezplačno vam bomo svetovali in skupaj našli pravo rešitev.

Naravno

Naravno

Pri današnjih modernih gradnjah se je pokazala potreba po dobrem prezračevanju prostorov v katerih prebivamo. Svež zrak je eden glavnih dejavnikov dobrega počutja. Prav tako pa odločilno prispeva k zdravi in prijazni družinski hiši ali stanovanju.

Naravno

S prezračevanjem dovajamo svež zrak iz okolice, odvajamo pa slab zrak skupaj z vsemi delci ki jih oddajajo stene in materiali – CO, prah, ogljikovodiki, radon, odvajamo neprijetne vonjave iz sanitarij ali kuhinje, skupaj z odpadnim zrakom odvajamo škodljivo vlago v prostorih in tako preprečujemo nastanek plesni

Zaradi dotrajanosti lesenih oken, pa tudi zaradi varčevanja z gorivom, ljudje v velikem obsegu zamenjujejo okna s sodobnimi, s ti izolacijsko zasteklitvijo. Skozi stara manj tesna okna je vedno potekala, sicer nezadostna, izmenjava zraka. Skozi zaprta sodobna okna, pa je izmenjava zraka neznatna. Pravilno prezračevanje je z navzkrižnim odpiranjem oken oz vrat na stežaj, da se ustvari prepih za 5-10 min. Potrebno trajanje prepiha je odvisno od zunanje temperature in morebitnega vetra, pa tudi velikosti in razporeditve oken oz vrat. V mrazu, ali ko piha veter, je prepih močnejši. Če traja prepih prekratko se ne izmenja ves zrak. Predolgo trajajoči prepih ni potreben in samo dodatno ohlaja prostor. Dejansko pa se takšno prezračevanja s prepihom izvaja samo po občutku. Prezračevanje samo s polnim nagibom okenskega krila navznoter ne omogoča hitre izmenjave zraka, čeprav izdatno ohlaja prostor, zato je povsem neprimerno. Večina ljudi prostor predvsem v zimskem času zrači premalo. Vsem tem se po zamenjavi oken, kvaliteta zraka v bivalnih prostorih dejansko poslabša in to tembolj, kolikor bolj tesna so njihova nova okna. Seveda so zato tudi toplotne izgube s prezračevanjm manjše, vendar na račun slabše kvalitete zraka. Možne so zdravstvene posledice, ki se lahko pokažejo šele po daljšem obdobju.

 • Zadostno zračenje je potrebno za zagotavljanje zdravih bivalnih in delovnih pogojev.
 • Samo naravno zračenje skozi netesnosti ni dovolj.
 • Naravno zračimo prostore z odpiranjem oken na stežaj in v enakomernih intervalih.
 • Energijsko najbolj učinkovito je kratkotrajno zračenje na prepih.
 • Izogibajmo se dolgotrajnemu zračenju pri priprtih oknih.
 • Zapirajmo okna v prostorih, kjer se ne zadržujemo daljši čas.

Ventilatorsko prezračevanje

Ventilatorsko prezračevanje

To je tudi edini način, da lahko zagotovimo zadostno oziroma načrtovano število izmejav zraka v bivalnih prostorih. Predpogoj za izvajanje prisilnega prezračevanja pa je seveda učinkovito tesnenje oken v zgradbi. V nizkoenergijskih hišah je takšen način edini učinkovit način prezračevanja.

Sveži zrak lahko pozimi ogrevamo na temperaturo vpihovanja, ki je nekoliko višja od temperature v prostorih. Pri manjših obremenitvah prostorov lahko obratujemo tudi z obtočnim zrakom. Zrak lahko tudi filtriramo in ustrezno pripravimo in s tem preprečimo širjenje različnih bolezni in alergij. Za večjo energijsko učinkovitost uporabljamo tudi različne sisteme regulacije s katerimi lahko natančno prilagodimo količino potrebnega zraka različnim zahtevam (n.pr. v času kuhanja večja količina zraka).

Ventilatorsko prezračevanje

Povsem običajni primer ventilatorskega prezračevanja je sanitarni stenski ventilator v kopalnici ali WC ali pa napa v kuhinji. Te naprave nam odvajajo odpadni zrak in vonjave nimajo pa možnosti dovajati svež zrak, ki tako prehaja skozi reže v vratih ali oknih. Pri PVC oknih in vratih pa teh prehajanj ni ali pa so zelo oslabljeni, posledično nam ventilatorji slabše odvajajo, življenjska doba pa se krajša.

Za te namene so proizvajalci prezračevalne opreme razvili kompaktne klimate, posebej konstruirane za družinske hiše ali stanovanja. Poleg same funkcije odvoda in dovoda zraka lahko svež zrak pozimi ogrejejo ali poleti ohladijo, saj imajo v notranjosti zračne hladilce oz. grelce. Hkrati pa nam zrak filtrirjo in tako preprečijo prašnim delcem vstop v prostor. Cena takšnih kompaktnih klimatov se je v zadnjih letih spustila na sprejemljivo raven, zanesljivost pa se je skladno z razvojem tehnike bistveno izboljšala. Na področju prezračevanja je kot znak kvalitete priznan certifikat EUROVENT, ki nam hkrati pokaže energetsko izkoriščenost izdelka, podobno kot to najdemo pri novih napravah in zdaj pri energetski izkaznici.

Pri centralnih napravah za prezračevanje objektov je predpisano tudi vračanje toplote izstopnega zraka nazaj v prezračevalni sistem. Takšne sisteme prezračevanja z vračanjem toplote imenujemo tudi prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote. Sodobne naprave poleg vračanja toplote omogočajo tudi dogrevanje ali hlajenje vstopajočega zraka, s čimer zagotovimo primerno temperaturo vpihovanega zraka tako v času kurilne sezone kot tudi izven nje.

Postopek rekuperacije toplote lahko omogočimo z različnimi vrstami prenosnikov toplote, ki zagotavljajo prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopajoč) zrak. V povprečju lahko z rekuperacijo v primeru najpogosteje uporabljanega lamelnega prenosnika toplote ponovno uporabimo okoli 65% toplote, odvisno od potrebe po predgrevanju svežega zraka. Stopnja rekuperacije lahko v določenih primerih, odvisno od vlažnosti zraka in temperature tokov zraka, doseže tudi 90%.

Sistem prezračevanja poleg kanalov in rešetk sestavlja naprava za prezračevanje, ki v naši praksi najpogosteje vsebuje lamelni prenosnik toplote. Zaradi enostavne in poceni menjave prenosnika toplote (ko se zamaže), je izdelan na enostaven način iz materialov kot npr. impregniran papir, plastika ali Al pločevina. Oba zračna tokova v napravi pred vstopom potujeta skozi zračna filtra, gibanje pa omogočata ventilatorja. Na strani vstopnega ventilatorja je vgrajen tudi sistem zaščite pred zmrzovanjem, na poti ohlajenega odpadnega zraka pa je nameščen lovilec izločene vodne pare. Delovanje prezračevalne naprave oziroma ventilatorjev ureja regulacijska enota s tipali, v dražjih izvedbah je krmilna količina koncentracija CO2.

Pri takšni vrsti prezračevanja moramo upoštevati tudi ceno in potreben prostor vseh prezračevalnih kanalov, saj moramo za ugodno počutje svež zrak enakomerno porazdeliti po prostorih. Ta vrsta prezračevanja predstavlja trenutno najboljšo možno rešitev in najudobnejši način življenja.

OSEBNO

Robert Seme, strokovni vodja projektov
"Varčujmo z energijo"
Robert Seme, strokovni vodja projektov
energetski svetovalec

ANKETA

Koliko je debelina izolacije na vaši hiši?

 • nimamo izolacije
 • 5 cm
 • 10 cm
 • 15 cm
 • več kot 15 cm
Referencni objekti
KONTAKTIRAJTE NAS