Prezračite in lažje zadihajte

Kvaliteten zrak v prostoru je pomemben za zdravje in udobje. Ne pozabite pa na vračanje toplote pri prezračevanju.

Z vgradnjo prezračevalne naprave (lokalne ali centralne) se zmanjša vlaga v prostoru, ki jo generiramo z bivanjem ter tako zmanjšamo možnosti za pojav plesni na kritičnih mestih.

Sodobne prezračevalne naprave so lahko s pravim regulacijskim sistemom – z naravnim hlajenje (free cooling funkcija) v nočnem času, hladilne naprave, saj vam hišo ali objekt brez dodatnih stroškov pohladijo. Tako se zmanjšajo stroških za delovanje klima naprav.

Prezračevanje.png

Naravno prezračevanje

Svež zrak je eden glavnih dejavnikov dobrega počutja. Prav tako pa odločilno prispeva k zdravi in prijazni družinski hiši ali stanovanju.

 

S prezračevanjem dovajamo svež zrak iz okolice, odvajamo pa slab zrak skupaj z vsemi delci ki jih oddajajo stene in materiali – CO, prah, ogljikovodiki, radon, odvajamo neprijetne vonjave iz sanitarij ali kuhinje, skupaj z odpadnim zrakom odvajamo škodljivo vlago v prostorih in tako preprečujemo nastanek plesni

Zadostno zračenje je potrebno za zagotavljanje zdravih bivalnih in delovnih pogojev.

Samo naravno zračenje skozi netesnosti ni dovolj.

Naravno zračimo prostore z odpiranjem oken na stežaj in v enakomernih intervalih.

Izogibajmo se dolgotrajnemu zračenju pri priprtih oknih.

Energijsko najbolj učinkovito je kratkotrajno zračenje na prepih.

Zapirajmo okna v prostorih, kjer se ne zadržujemo daljši čas.

Ventilatorsko prezračevanje

Je edini način, da lahko zagotovimo zadostno oziroma načrtovano število izmejav zraka v bivalnih prostorih.

Povsem običajni primer ventilatorskega prezračevanja je sanitarni stenski ventilator v kopalnici ali WC ali pa napa v kuhinji. Te naprave nam odvajajo odpadni zrak in vonjave nimajo pa možnosti dovajati svež zrak, ki tako prehaja skozi reže v vratih ali oknih. Pri PVC oknih in vratih pa teh prehajanj ni ali pa so zelo oslabljeni, posledično nam ventilatorji slabše odvajajo, življenjska doba pa se krajša.

Za te namene so proizvajalci prezračevalne opreme razvili kompaktne klimate, posebej konstruirane za družinske hiše ali stanovanja. Poleg same funkcije odvoda in dovoda zraka lahko svež zrak pozimi ogrejejo ali poleti ohladijo, saj imajo v notranjosti zračne hladilce oz. grelce. Hkrati pa nam zrak filtrirjo in tako preprečijo prašnim delcem vstop v prostor. Cena takšnih kompaktnih klimatov se je v zadnjih letih spustila na sprejemljivo raven, zanesljivost pa se je skladno z razvojem tehnike bistveno izboljšala.

Ventilatorsko prezračevanje.png

Želite najti najprimernejše za vas?